Informatie over glasvezelnetwerk

Glasvezel Emmen realiseert glasvezelnetwerken voor zakelijke toepassingen. Dat betekent dat we de daarvoor geldende servicelevels hanteren. Om dat mogelijk te maken werken we met vaste leveranciers en business partners. NKM Veenendaal als kabel- en leidingwerkaannemer en Weserve Hengelo als actieve operator, verantwoordelijk voor de belichting.

Heeft u verder vragen? Zie onderstaande FAQ of u kunt een mail sturen aan info@glasvezelbedrijventerrein.nl 

Wij zijn u graag van dienst.

Vaak gestelde vragen over glasvezelnetwerk

Een glasvezelaansluiting biedt de volgende voordelen.

  1. BETROUWBAAR – belasting heeft geen enkele invloed op beschikbaarheid
  2. SNEL – tot duizenden malen sneller dan verbindingen over koper waarbij de afstand tussen pand en telefooncentrale geen rol meer speelt
  3. CONNECTION TO THE CLOUD – ICT-toepassingen migreren van server op locatie naar dienstverlening ‘uit de cloud’; breedband (glasvezel) verbindingen zijn dan in veel gevallen noodzakelijk

Drie redenen waarom u kunt kiezen voor een glasvezelaansluiting.

  1. EENVOUDIG IN BEHEER – alle data- beeld- en telefoniediensten kunnen over één aansluiting
  2. DUURZAAM & TOEKOMSTVAST – grenzeloze capaciteit met grote flexibiliteit
  3. BESPARING ICT-kosten – besparing op totale ICT-kosten omdat applicaties geoptimaliseerd kunnen worden door vrije leverancierskeuze (open net)

Onze glasvezelnetwerken op diverse bedrijventerreinen voorziet in eerst instantie in de volgende bandbreedtes: 50, 100, 250 en 1.000 Mgbit/seconde. De bandbreedte is bovendien synchroon. Dat betekent dat de up- en downloadsnelheden gelijk zijn.  Hogere bandbreedtes zijn mogelijk. Ter vergelijking: De meest toegepaste ADSL aansluiting op bedrijventerreinen is 6-10 Mbps, niet zelden met een hele beperkte uploadsnelheid. Dit laatste is juist van belang voor bedrijven om real time applicaties en telefonie probleemloos te laten functioneren.

Het is zelfs mogelijk een onbelichte glasvezelaansluiting af te nemen, een zogenaamde ‘dark fiber’.

Ethernet is het meest gebruikte protocol (een standaard) waarmee computers en netwerkapparatuur met elkaar communiceren. De glasvezelverbinding naar uw klantlocatie worden geleverd op basis van dit protocol. Via een ethernetverbinding kunnen diverse ICT-diensten worden geleverd.

Ethernet en Internet

Ethernetverbindingen zijn vele malen veiliger dan internetverbindingen. Een ethernetverbinding is een afgeschermde verbinding tussen 2 punten in het landelijke glasvezelnetwerk, daar kan niemand zomaar bij. Een internetverbinding daarentegen zorgt ervoor dat uw computer verbonden wordt met het wereldwijd netwerk dat internet is. Alle internetgebruikers en websites vormen één groot netwerk en staan allemaal met elkaar in verbinding, waardoor het relatief makkelijk is om internetverkeer af te tappen of zelfs een aangesloten computer te hacken.

De meest gebruikte diensten zijn vanzelfsprekend Internet en Telefonie (VoIP). Maar u kunt ook denken aan Bewaken en Beveiligen, Hosting & Co-locatie, Back-up en Storage, Netwerkbeheerdiensten op afstand, Betaaloplossingen, Teleconferencing, e-learning en het koppelen van vestigingen (private WAN).

Een VLAN is een virtual LAN, ofwel een virtueel lokaal netwerk. Bedrijven kunnen binnen het glasvezelnetwerk zonder extra kosten VLAN’s aanvragen bij Actieve Operator Weserve om verbindingen te maken met nevenlocaties, dienstaanbieders en andere partijen. Weserve is ook aangesloten op het NDIX-netwerk. Bedrijven kunnen dus ook diensten afnemen van alle dienstenaanbieders die op het NDIX-netwerk beschikbaar zijn. Door middel van een VLAN wordt bijvoorbeeld over uw glasvezel een veilige verbinding van uw organisatie naar uw dienstaanbieder waarover uw diensten worden afgeleverd gemaakt.

Alle kosten voor de glasvezel zitten in het abonnement. Er worden aan diensten-aanbieders geen VLAN-kosten in rekening gebracht. Het kan zijn dat er op gekoppelde netwerken van derden andere voorwaarden gelden.

Een zakelijk SLA of Service Level Agreement, betekent dat storingen 7 x 24 uur kunnen worden gemeld. Verstoringen in het passieve netwerk (doorgraven etc.) worden voor 95% binnen 8 uur hersteld en voor 100% binnen 16 uur. Verstoringen in het actieve netwerk (apparatuur) worden binnen 4 uur hersteld. In geval van stroomstoringen is een noodstroomvoorziening beschikbaar, zodat de beschikbaarheid 24 x 7 uur - 99,9% is.

Alle technische specificaties kunnen worden opgevraagd bij de actieve operator: Weserve Hengelo.

Maximale delay, jitter, packetloss en MTU-size. Ondersteuning van QinQ, jumboframes, MAC-adressen, IPv4 en IPv6. Enz.

Het verschil tussen open en gesloten breedband is dat u als ondernemer zelf kunt bepalen van welke leveranciers u diensten afneemt over de glasvezelaansluiting. Andere leveranciers, zoals bijvoorbeeld KPN, zorgen in hun aanbod voor een zodanige prijsstelling dat u beperkt bent tot het afnemen van de diensten van de glasvezelleverancier zelf.

Indien een bedrijf via het KPN glasvezelnetwerk diensten wil afnemen van andere leveranciers, dan berekent KPN € 200 - € 600 per maand als extra kosten voor de benodigde EVPN dienst. Op een open breedband netwerk wordt voor deze dienst geen extra kosten berekend.

Open breedband betekent dus keuzevrijheid en baas op eigen verbinding.

Bij KPN Zakelijk Glasvezel bent u verplicht ook Internet via KPN af te nemen. Voor een standaard abonnement (100 Mbps) bent u in vergelijking met abonnementen op onze glasvezelnetwerken ruim 53% duurder uit. Voor vergelijking tarieven: klik hier. Er is op Glasvezel Bedrijventerrein bovendien een veel breder aanbod van diensten. U kunt voor dezelfde service levels kiezen. Meer functionaliteit en vrijheid voor hetzelfde geld.

NKM uit Veenendaal als kabel- en leidingwerkaannemer en Weserve uit Hengelo als actieve operator, verantwoordelijk voor de belichting.

DIDAM: Het glasvezelnetwerk op bedrijventerrein Kollenburg in Didam is reeds operationeel. De aanleg op De Fluun in Didam is gepland in het 1ste kwartaal van 2019.

EMMEN: Het glasvezelnetwerk wordt gerealiseerd in samenwerking met GlasDraad - Glasvezel in het buitengebied. Realisatie van de netwerken op bedrijventerreinen vanaf het 2de kwartaal van 2019.